UNAIDS; schaf discriminerende wetten tegen LHBTI’s af

UNAIDS – het programma van de Verenigde Naties dat zich inzet voor de aidsbestrijding –  doet voorafgaand aan IDAHOT een beroep op alle landen om discriminerende wetten tegen LHBTI’s af te schaffen.

Stigma naar belangrijke bevolkingsgroepen – homoseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, transgender mensen, mensen die drugs injecteren en gevangenen en andere gevangen mensen – wordt versterkt door strafwetten. Deze zorgen op hun beurt weer voor geweld, uitbuiting en een klimaat van angst, en belemmeren de inspanningen om HIV-diensten beschikbaar te stellen aan de mensen die ze nodig hebben.

Gerechtigheid en gelijkheid voor iedereen

“We hebben allemaal een morele en wettelijke verplichting om discriminerende wetten te verwijderen en wetten vast te stellen die mensen tegen discriminatie beschermen,” zei Gunilla Carlsson, interim-directeur van UNAIDS. “Om de aidsepidemie te beëindigen, moeten mensen worden beschermd tegen schade. We hebben gerechtigheid en gelijkheid voor iedereen nodig. ‘

Criminalisering

Meer dan 65 landen criminaliseren seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht, waaronder minstens acht die de doodstraf opleggen. Wereldwijd hebben homoseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen ongeveer 28 keer meer kans om hiv te krijgen dan de algemene bevolking en hebben ze veel minder kans op toegang tot hiv-diensten. In 2017 waren homo’s en andere mannen die seks hadden met mannen goed voor 18% van de nieuwe hiv-infecties wereldwijd.

Toegang tot gezondheidszorg

“Het is van cruciaal belang dat we een wereld creëren waarin alle mensen toegang hebben tot de gezondheids- en sociale voorzieningen die ze nodig hebben zonder de dreiging van geweld en discriminatie. Universele zorgdekking betekent het bereiken van alle mensen – seksuele en genderminderheden hebben hetzelfde recht op gezondheid als iedereen, “zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Discriminatie van transgenders

Transgendersn, die naar schatting 0,1-1,1% van de wereldbevolking uitmaken, worden vaak geconfronteerd met stigmatisering, discriminatie en sociale afwijzing in hun huizen en gemeenschappen. Discriminatie, geweld en criminalisering voorkomen dat transgenders toegang krijgen tot de HIV-diensten die ze nodig hebben om gezond te blijven. Geschat wordt dat transgendervrouwen 13 keer meer kans hebben om HIV te krijgen dan andere volwassenen in de reproductieve leeftijd en dat 16,5% van de transgendervrouwen met hiv leeft.

Rechtvaardigheid

“Rechtvaardigheid en bescherming voor iedereen zijn van cruciaal belang om vooruitgang te boeken met de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Het instellen en handhaven van niet-discriminerende wetten en beleidsmaatregelen, het afschaffen van strafwetten en het garanderen van toegang tot de rechter voor iedereen zijn van cruciaal belang voor het nakomen van de belofte om niemand achter te laten, “zei Achim Steiner, beheerder van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Bescherm LHBTI’s tegen geweld en discriminatie

UNAIDS ondersteunt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde in hun oproep aan VN-lidstaten om decriminalisering van LGBTI-personen en om LGBTI-mensen te beschermen tegen geweld en discriminatie en om volledige toegang te hebben tot gezondheidszorg en andere sociale diensten.

[Bron en beeld: UNAIDS]

 

Gerelateerd bericht