17 mei 2020

Op 17 mei is het IDAHOT – de Internationale Dag tegen Lesbo-/Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie. Het thema dit jaar is: Spreek je uit! Met o.a. de hashtags #IDAHOT, #IDAHOT2020, #17mei en #spreekjeuit zijn berichten en foto’s te zien van de activiteiten die – ondanks de coronacrisis – in ons land en wereldwijd op en rond 17 mei plaatsvinden.

“Wat enorm trots ben ik op al die bijzondere initiatieven die ondanks deze tijd door heel het land worden georganiseerd”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is juist nú belangrijk dat we als community zichtbaar zijn, elkaar blijven steunen en dat we ons vanuit solidariteit en steun voor de ander blijven uitspreken. Vooral op een dag als 17 mei maar natuurlijk ook het hele jaar door. Want iedereen verdient de vrijheid en veiligheid om altijd en overal, zichtbaar zichzelf te kunnen zijn.”

17 mei

Op 17 mei 1990 schrapte de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als geestesziekte te boek. Sinds 2003 wordt naar aanleiding daarvan op of rond 17 mei IDAHOT gehouden en worden in steeds meer landen activiteiten georganiseerd tegen LHBTI-fobie en voor seksuele en genderdiversiteit.

DOE MEE en SPREEK JE UIT!

Iedereen verdient de vrijheid en veiligheid om altijd en overal, zichtbaar zichzelf te kunnen zijn. Dit is helaas niet vanzelfsprekend. We zijn pas écht vrij als iedereen dat is. Spreek je daarom uit voor vrijheid, solidariteit, verbinding, gelijkwaardigheid en diversiteit en laat zien dat niemand er alleen voor staat! Alleen samen staan we sterk.

Doe mee en spreek je uit! Maak daarvoor gebruik van de FACEBOOK Profile Frame of de INSTAGRAM filter.

ACTIVITEITEN

Een selectie – voor een totaaloverzicht zie: IDAHOT2020-agenda

REGENBOOGVLAG – ter gelegenheid van IDAHOT wordt de Regenboogvlag gehezen in alle regenbooggemeenten, ministeries en Nederlandse ambassades over de hele wereld. Ook jij kunt dat doen!

COC Midden-Nederland roept zelfs op om op #17mei ons land vol trots te overspoelen met Regenboogvlaggen!

IDAHOT-onlinewake in Amsterdam

‘Online’ wake ter gelegenheid van IDAHOT 2020 – een moment van gedachtenis, bij de wanhoop en hoop van LHBTI’s wereldwijd – vanuit de Oranjekerk in Amsterdam op zondag 17 mei vanaf 18.00 uur. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug is één van de sprekers. De IDAHOT 2020-wake wordt geleid door ds. Wielie Elhorst, predikant met een bijzondere opdracht voor de LHBTI+gemeenschap van de Protestantse Kerk Amsterdam.

Schakel zondag 17 mei om 18.00 uur in via deze luisterlink.

Kern van de IDAHOT-wake zijn de getuigen: twee mensen dit keer, die hun wanhoop en hoop delen in wat zij als LHBTi+’er hebben meegemaakt. In de wake van dit jaar getuigen Johan Verweij, die het boek ‘Het roze schaap’ schreef naar aanleiding van zijn ervaringen in traditionelere kerken, en Naomi Hoogeweij, een joodse transvrouw die onlangs zomaar in een Rotterdams metrostation werd aangevallen.

De IDAHOT-wake is in 2007 ontstaan in Italië. Lokale kerken en groepen van vooral rooms-katholieke LHBTI+organisaties sloegen de handen ineen om stil te staan bij de wanhoop en hoop van LHBTI+ers, in het volle besef dat kerken in het verleden hebben bijgedragen aan (verbaal) geweld jegens LHBTI+’ers, en dat ook nu nog doen. Deze kerken willen graag de plaats zijn die zij moeten zijn: een plek waar ieder mens zich zonder onderscheid gekend en geliefd mag weten. Inmiddels worden in tientallen steden wereldwijk wakes georganiseerd ter gelegenheid van IDAHOT.

IDAHOT-viering op RTV Rotterdam

Op RTV Rijnmond wordt op 17 mei 2020 in het programma Geloof in Rijnmond, de IDAHOT-viering 2020 uitgezonden, georganiseerd door Oecumenische Roze Viering Rotterdam. Het programma duurt een half uur en is tussen 10 en 12 uur te zien. Daarna ook online beschikbaar. De viering wordt uitgezonden vanuit de Hoflaankerk Rotterdam. De viering is ook toegankelijk voor gebarentaal gebruikers.

DORDRECHT – Stationshal kleurt roze

John Peters Fotografie – Instagram

In Roermond kleurt op zondag 17 mei de Stationstunnel roze. De stad wil daarmee aandacht vragen voor IDAHOT 2020.

ZWOLLE – Speciale uitzending van Lunchroom

Radio Zwolle wijdt op zondag 17 mei van 12.00-14.00 uur een speciale uitzending aan IDAHOT in het programma Lunchroom, dit keer i.s.m. TROTS.

Radio Zwolle is te ontvangen via:
Ether: 105.0 FM
Ziggo analoog: 104.1 FM
Ziggo digitaal: kanaal 919
KPN IPTV: kanaal 1096
En via de website.

[Bron: COC NL – Illustraties: IDAHOT-17mei]

Gerelateerd bericht