Terugblik op #17mei

Eén van de bekendste landmarks van onze havenstad werd op 17 mei het shining light: de Erasmusbrug werd opgelicht in de regenboogkleuren ter gelegenheid van IDAHOT. Dat leverde het mooiste plaatje op van afgelopen zondag.

30 jaar

Op 17 mei was het precies 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, markeerde deze dag op twitter.

Spreek je uit!

Het internationale IDAHOT-comité had als thema gekozen Breaking the Silence, om mensen aan te moedigen zich uit te spreken tegen stigma en om hun stem te laten horen en solidariteit te tonen. Als gemeenschap staan we sterker, als we elkaar steunen en voor elkaar opkomen. In het Nederlands hebben een aantal samenwerkende organisaties het internationale thema vertaald naar Spreek je uit, met oog voor diversiteit, vanuit gelijkwaardigheid, solidariteit en verbinding met de ander.
Op Facebook en Instagram konden volgers hun profielfoto aanpassen met een kleurrijk 17mei filter. Hierin zaten alle Pride vlaggen verwerkt.

       

Zichtbaarheid

Veel activiteiten konden dit jaar helaas niet doorgaan. Wel werden veel regenboogvlaggen gehesen bij ministeries, gemeentehuizen, verschillende instellingen en bij mensen thuis. Bij Nederlandse ambassades ging ook de regenboogvlag uit en ze spraken zich uit voor seksuele en genderdiversiteit. Vaak in landen waar LHBTI’s gevaar lopen. En vond veel actie plaats online, met pubquizen, kerkdiensten, bingo’s, en op veel zichtbaarheid op social media. IDAHOT was wereldwijd een tijdje een van de trending topics op Twitter. Gelukkig kunnen een aantal IDAHOT-activiteiten worden doorgeschoven naar Nationale Coming Out Dag op 11 oktober dit jaar.

De rest van het jaar….

Normaal kijken we na 17 mei altijd uit naar Roze Zaterdag en de vele Prides in de zomermaanden in o.a. Alkmaar, Zwolle, Utrecht, Amersfoort, Den Haag en natuurlijk Pride Amsterdam eind juli. Alle festivals zijn afgelast tot en met 1 september. Hopelijk kan Rotterdam Pride eind september wel plaatsvinden, maar onderzocht wordt nog in welke vorm in de 1,5 meter samenleving. Hou de websites van alle lokale organisaties in de gaten.

Thema 2021

Het internationale IDAHOT-comité maakt eind dit jaar het thema bekend voor 2021. We vertalen dat dan weer naar de Nederlandse context en nodigen in januari jou of jouw organisatie uit om deel te nemen aan de activiteiten op of rondom maandag 17 mei 2021. Hou dus deze website en onze social media in de gaten. Tot die tijd: blijf gezond!

Gerelateerd bericht