Nederland blijft steken op 13e plaats van landen die LHBTI-mensenrechten goed regelen

Nederland blijft steken op de dertiende plaats in Europa van landen die LHBTI-mensenrechten goed regelen. Dat blijkt uit de Rainbow Europe Index die de Europese LHBTI-organisatie ILGA-Europe in aanloop naar IDAHOBIT op 17 mei publiceert. Het COC wil terug naar de wereldkopgroep en roept de regering op om COC’s Regenboog Stembusakkoord snel uit te voeren.

‘Het is treurig dat ons land, dat ooit voorop liep in de wereld, is afgezakt naar de Europese middenmoot’, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Ik roep de regering op om een sprint te trekken en door te stoten naar de kopgroep van landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Zoals toen ons land als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht.’

Het COC pleit onder meer voor een actieplan tegen discriminerend geweld. Dat betekent bijvoorbeeld introductie van discriminatierechercheurs, hogere straffen bij discriminerend geweld en meer en betere aandacht voor acceptatie op school. Ook wil de organisatie bijzondere aandacht voor de aanpak van intersectionele discriminatie, d.w.z. om een combinatie van non-discriminatiegronden zoals huidskleur en genderidentiteit. 

Ook pleit het COC, samen met TNN en NNID, onder meer voor de mogelijkheid van een X in het paspoort (i.p.v. een ‘m’ of ‘v’), voor transitieverlof en voor een verbod op niet medisch noodzakelijke behandelingen van intersekse personen zonder hun expliciete toestemming.

Deze punten maken onderdeel uit van COC’s Regenboog Stembusakkoord. Het kabinet Rutte IV belooft in het coalitieakkoord om het Regenboogakkoord uit te voeren, maar zette daartoe nog geen concrete stappen.

De Europese lijst van landen die LHBTI-mensenrechten goed regelen, wordt aangevoerd door Malta. De snelste stijger dit jaar is Denemarken, dat haar non-discriminatiewetgeving verbreedde en inclusiever maakte. Het land steeg zeven plaatsen en staat nu op de tweede plaats in Europa. Nederland stond afgelopen jaar ook op de 13e plaats van de Rainbow Europe Index. Landen als België, Zweden en Frankrijk scoren beter dan Nederland. Het slechtst scoren Rusland, Armenië, Turkije en Azerbeidzjan.

ILGA-Europe signaleert een positieve dynamiek in Europa van landen als Denemarken, IJsland en Duitsland die LHBTI-mensenrechten beter zijn gaan regelen. De Europese LHBTI-organisatie is bezorgd over stagnatie in landen die ooit voorop liepen en over landen die wegglijden in de Index omdat LHBTI-mensenrechten er worden teruggedraaid. ILGA wijst daarbij op het Verenigd Koninkrijk, waar anti-transgender sentimenten opgeld doen.

ILGA-Europe directeur Evelyne Paradis waarschuwt: ‘Het tot zondebok maken van LHBTI personen is een van de eerste stappen op weg naar uitholling van de democratie, zo leert de recente geschiedenis. LHBTI-mensenrechten horen bij een democratische samenleving waar de mensenrechten en vrijheden van alle burgers volledig worden gerespecteerd.’

Bron: COC NL & ILGA-Europe – Illustratie: ILGA-Europe

Gerelateerd bericht