Oef: Nederland gezakt naar 10e plaats

Nederland behoort niet langer tot de kopgroep in Europa als het gaat om LHBTI-rechten. Dat constateert het COC bij het verschijnen van de Rainbow Europe Map van ILGA-Europe op dinsdag 10 mei. Ons land zakt van de zevende naar de tiende plaats in de ranglijst van de Europese LHBTI-koepelorganisatie, achter landen als Malta, België en het Verenigd Koninkrijk.

Objectieve vergelijking

De Rainbow Europe Map wordt jaarlijks in aanloop naar IDAHOT gepresenteert. De monitor richt zich niet op de mate van sociale acceptatie, maar op de wettelijke kaders. Denk daarbij aan wettelijke discriminatie, relatiewetgeving en familierecht en de aan- of afwezigheid van anti-discriminatiewetgeving, en maakt een objectieve vergelijking mogelijk van Europese landen.

Achterstand Nederland

De achterstand van Nederland wordt vooral verklaard door het feit dat ons land nauwelijks expliciete wettelijke bescherming biedt aan transgenders en mensen met een intersekseconditie. Anders dan bijvoorbeeld Zweden, Portugal en Malta kent Nederland ook geen expliciet grondwettelijk verbod op LHBTI-discriminatie.

Steeds ‘groener’

Het goede nieuws is dat de Europese landkaart steeds ‘groener’ wordt. Een land als Malta heeft sinds de toetreding tot de Europese Unie, de kleiner worden invloed van conservatieve instituties als de kerk en de inzet van een progressieve regering versneld de wetgeving op orde gemaakt.
De nieuwe interactieve lijst is hier in te zien: ILGA-Europe Rainbow Map 2016-Country Ranking.

 

Bron: ILGA Europe / COC Nederland

 

 

Gerelateerd bericht