Mooie acties tijdens IDAHOT – en er komt meer!

Vandaag, dinsdag 17 mei, wordt wereldwijd in meer dan 130 landen de internationale dag tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie gevierd. In Nederland vieren we deze dag onder het motto ‘Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’. Veel bekende en minder bekende Nederlanders, waaronder minister Jet Bussemaker, spreken zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving; een samenleving waarin seksuele oriëntatie en genderexpressie veelkleurig mogen zijn.

 

Geen #selfies maar #jezelfies

Dit jaar wordt door heel Nederland een meerdaagse estafette aan activiteiten georganiseerd. Zo ging tijdens de ochtendspits op station Den Haag Centraal de roze loper uit, wappert in veel steden de regenboogvlag en worden later vandaag in Groningen de officiële handtekeningen gezet om de veiligheid van LHBTI’s in Drente, Friesland en Groningen te verbeteren. Ook de komende week vinden nog veel activiteiten plaats, zoals aanstaande zaterdag in Utrecht de eerste Walk of Love. Daarnaast is IDAHOT2016 de dag van de #jezelfie: een ‘selfie’ met het thema van dit jaar: ‘jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’: want tijdens IDAHOT wordt iedereen uitgenodigd zichzelf te zijn: homo, lesbisch, biseksueel, transgender, intersekse, hetero of in dubio.

 

Homofobie, bifobie, trans- en interseksefobie in Nederland

LHBTI’s hebben wereldwijd te maken met stigmatisering, politiegeweld, overheidsrepressie, aanvallen en geweld. Hun meest basale mensenrechten worden dagelijks geschonden. En ook in Nederland is nog veel te winnen; ondanks een steeds positievere houding – zo vindt ruim 9 op de 10 Nederlanders dat zij het recht hebben om te leven zoals ze dat zelf willen – hebben LHBT’s gemiddeld twee keer vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders. Ook ervaren biseksuelen op het werk tot twee keer vaker problemen ten opzichte van hun hetero collega’s en is de acceptatie van transgenders in Nederland beduidend minder dan van LHB’s, zo blijkt onder andere uit het recent verschenen SCP rapport.

 

17 mei 1990

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel  van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Wereldwijd grijpen (LHBTI-)organisaties deze dag aan om op te roepen een einde te maken aan homo-, bi-, trans- en interseksefobie.

 

Platform Nederland

IDAHOT Nederland is een alliantie van diverse LHBTI- en mainstream organisaties op het gebied van onderwijs, ouderen, sport, levensbeschouwing en veiligheid. De alliantie wordt ondersteund door de directie Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen.

Gerelateerd bericht