Intelligente ideeën voor acties tijdens de ‘intelligente lockdown’…

Fysieke afstand betekent niet niet dat er sprake hoef te zijn van van sociale afstand. Gemeenschapsgevoel is belangrijker dan ooit en fysieke afstand zou moeten betekenen dat we dichterbij elkaar komen. 17 mei biedt hiervoor een uitgelezen kans, en hier zijn enkele ideeën over hoe dit kan gebeuren.

Crowdfunding

Wereldwijd zijn LHBTI’s bijzonder kwetsbaar voor de impact van COVID-19, aangezien velen deel uitmaken van de armste mensen en al het slachtoffer zijn van vele vormen van discriminatie, stigma en vervolging. Financiering is hard nodig en 17 mei kan een goed startpunt zijn voor een oproep tot solidariteit. Er is een oneindige lijst met bronnen voor het maken van een inzamelingsactie. Dit Engelstalige artikel is een goed begin


Hang de vlag uit!

Mensen hangen vlaggen, posters of spandoeken aan hun raam of dragen iets herkenbaars tijdens het wandelen.

17 mei is ook de verjaardag van Koningin Maxima (van harte majesteit!) en dan hangt bij veel overheidsgebouwen de Nederlandse driekleur met oranje wimpel uit. Gemeenten vinden het vaak ingewikkeld als er ook nog een regenboogvlag uitgestoken moet worden. Nu valt 17 mei dit jaar op een zondag en dat is een kans. Want dan wordt door overheidsinstellingen pas op maandag voor de koningin gevlagd. Dat betekent dat er op zondag heel veel vlaggenmasten beschikbaar zijn voor de regenboogvlag!

Voor 17 mei zou er een speciale ophanging van Pride-vlaggen kunnen zijn, samen met spandoeken ter ondersteuning van gezondheidswerkers, zowel om steun en dankbaarheid te tonen aan gezondheidswerkers in het algemeen, maar ook om lhbti-gezondheidswerkers te groeten die hun leven riskeren.

Online community-evenementen:

Gedwongen tot opsluiting vindt de Homo Sapiens alle mogelijke trucs en tactieken om contact te houden met partners, zo is de afgelopen 9 weken wel gebleken. Van Zoom-yogalessen, Skype-boekenclubs, Periscope-jamsessies tot Cloud Clubbing, het internet staat bol van creatieve manieren om betrokken te blijven bij anderen. Sommige hiervan kunnen zeker een inspiratiebron zijn voor creatieve campagnevoerders voor 17 mei.

Virtuele kerkdiensten
Met online / tv / radio-predikers over de hele wereld zijn online diensten niets nieuws. De uitdaging is om te proberen het gevoel van gemeenschap na te bootsen, wat diensten zo belangrijk maakt voor aanbidders. Deze tutorial biedt een breed scala aan technisch advies

Hier is een voorbeeld van hoe dit eruit kan zien:

Cloud Clubbing
De meeste clubs hebben hun feestjes nu online gezet en veel DJ’s draaien nu vanuit hun huiskamers om jou te entertainen. Als artiest zijn ze nu hun inkomen kwijt. Je kunt ze vaak steunen met een vrijwillige donatie als dank voor hun muziek.

Lees ook het artikel over DJ Sjeazy Pearl en haar ‘Cave sessions’.

Voor 17 mei zou het interessant zijn om het feest zo aan te passen dat het een aparte smaak heeft. Er kan bijvoorbeeld een ‘protest’-dresscode zijn of een afspeellijst kan veel protestnummers bevatten. Zoeken naar inspiratie? Dit is misschien een goede plek om te beginnen met zoeken.

Online optredens
Cabarets, dragshows, stand-ups kunnen allemaal online worden genomen met minimale technische apparatuur. Maar ook hele festivals zijn online te volgen, zoals bijvoorbeeld het Digital Drag Fest.

Dit Engelstalige artikel doet verslag van een leuk initiatief dat drag-artiesten uit verschillende landen bij elkaar brengt.

Pubquizen

De bekende Amsterdamse bar Prik organiseert al enkele weken iedere zondag hun befaamde pubquiz online. Je ziet de quizmaster via Zoom en je kunt de quizvragen lezen en beantwoorden via het platform Crowdpurr. Organiseer zelf een pubquiz of benader organisatoren van pubquizen en geef ze suggesties voor IDAHOT-vragen.

Meditatie lessen
Leden van de onze gemeenschap zijn bijzonder kwetsbaar voor sociaal isolement. Meditatie kan zeer nuttig zijn om mensen te helpen ermee om te gaan. Voor 17 mei kan er een speciale gebeurtenis worden georganiseerd om mensen te helpen een geïnternaliseerd stigma te overwinnen.

Als je niet in staat bent om zelf een meditatie uit te voeren, kun je wellicht organiseren om als collectief te kijken naar gratis online meditaties en psychologische gesprekken. Je kunt nog veel meer meditatielessen bekijken op de gratis en samenwerkende app Insight Timer.

“Collectieve” filmvertoningen

Nu bioscopen gesloten zijn en we geen filmfeestjes thuis kunnen organiseren, zijn er andere manieren om dat speciale gevoel van film kijken met andere mensen te creëren. Dit is vrij eenvoudig te organiseren op videoconferentie-apps zoals Zoom, Skype, Team, enz. Je deelt dan het scherm van je computer waarop de video vertoond wordt. In de bioscoop moet je stil zijn, maar als iedereen de microfoon openlaat staan, dan kan je onderling commentaar geven. Deze momenten kunnen een goede manier worden om in contact te komen met je communityleden die gewoonlijk niet met je omgaan, omdat ze te verlegen zijn of omdat ze over het algemeen niet geïnteresseerd zijn in communityactiviteiten.

Voor 17 mei kan er een speciaal evenement worden georganiseerd rond het bekijken van een documentaire over een onderwerp waar je een passie voor hebt. Als de COVID-crisis een zilveren randje heeft, is het dat mensen veel meer tijd en interesse hebben dan voorheen om diepere reflecties aan te gaan. Het internationale IDAHOT-comité heeft een lijst met documentaires die interessant zijn om communitydiscussies over te organiseren.

Er is ook een lijst met films die speciaal zijn gericht op LGBT-activisme. Dat kan een leuke manier zijn om je publiek meer inzicht te geven in het fascinerende werk dat je organisatie doet, en misschien vrijwilligers te werven.

En je hebt natuurlijk een groot aantal films met een lhbti-thema om uit te kiezen. De Winq publiceerde een reeks kijktips.

Kaartenacties

Mensen helpen om met elkaar in contact te komen, niet noodzakelijk (alleen) met uw organisatie, is een krachtig doel en niet noodzakelijkerwijs eenvoudig. Maar sommige initiatieven bieden hiervoor veel inspiratie. 17 mei kan een goed moment zijn om een (​​virtuele) kaartencampagne te lanceren, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om contact te leggen met mensen van over de hele wereld. Het COC lanceerde onlangs een regenboogkaartenactie om seniore lhbti’s in Nederland een kaartje te sturen. En dit Engelstalige artikel vind je nog meer tips hoe je een dergelijke briefcampagne kunt opzetten.

Bron/beeldmateriaal: Internationaal IDAHOT comite

Gerelateerd bericht