#IDAHOT2018

Als je social media vandaag gevolgd hebt, dan kan het je niet ontgaan: vandaag is het Internationale Dag Tegen Homofobie, Transfobie, Bifobie en Interseksefobie. Met o.a. hashtags #IDAHOT, #IDAHOT2018 en #IDAHOTnl zijn berichten en foto’s te zien van vele activiteiten die plaatsvinden.

Acceptatiecijfers

Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceert jaarlijks op de dag voor IDAHOT de nieuwste cijfers over de acceptatiegraad van seksuele diversiteit onder de Nederlandse bevolking. Het goed nieuws is dat die weer is gestegen en dit jaar ook onder ouderen en mensen met een religieuze achtergrond. Nederland staat in Europa op de 2e plaats. Er zijn wel wat kanttekeningen. Waar 11 procent van de mensen aanstoot neemt aan een zoenend heterostel, ligt dat percentage vele malen hoger bij stellen van hetzelfde geslacht. Ook in het onderwijs valt nog veel werk te doen, want veel jongeren vinden de schoolomgeving niet veilig voor LHBTI-leerlingen. Het COC nuanceert dan ook de positieve cijfers en roept om op de docentenopleidingen nu eindelijk aandacht te geven aan seksuele diversiteit. Gistermiddag was er eeen bijeenkomst met leerlingen van COC’s GSA-netwerk die op een bijeenkomst van het ministerie van Onderwijs vertelden over hoe zij hun school veiliger maken voor LHBTI-leerlingen.

Den Haag, Amsterdam en Brussel

Vanochtend werden in Den Haag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het ministerie van Buitenlandse Zaken de regenboogvlaggen gehesen. Momenteel vindt er in Amsterdam een tweedaagse internationale conferentie over diversiteit op de werkvloer plaats georganiseerd Workplace Pride. De 16 meter grote Amsterdamse Rainbow Dress wordt momenteel tentoongesteld in het Europees Parlement in Brussel. Er vinden eveneens debatten plaats over bestrijding van LHBTI-fobie in Europa.

In de regio

In ons land vinden deze hele week tal van activiteiten plaats. COC Eindhoven stond vanmiddag met een ballonnenregenboog in de stad en riep mensen op om een statement te maken tegen homofobie. Vandaag werd tijdens een cultureel programma in de Maasstad het thema van de vijfde editie van de Rotterdam Pride 2018 bekend gemaakt. Ook in Rotterdam organiseerde de LHBTI-veiligheidsalliantie  zg. kennislabs over seksuele diversiteit. In Assen wordt een Queerplayback theateravond georganiseerd. In Enschede staan de sociale buurtrestaurants deze week in het teken van IDAHOT. Roze50Plus organiseren deze week op diverse plaatsen activiteiten, zoals dinneravond met Swingo in Almere. Op zaterdagmiddag 19 mei a.s. organiseren COC Midden-Nederland en Midzomergracht Festival de derde editie van de Walk of Love. Kijk voor de agenda op www.idahot.nl/agenda

Regenboogvlaggen bij de Zuiderburen

In Vlaanderen wordt vandaag volop gevlagd. 99 Procent van de gemeenten doen mee. Op www.cavaria.be  staat een overzicht. In Nederland zijn gemeenten wat terughoudend. Die hangen liever de regenboogvlag op tijdens Nationale Coming Out Dag op 11 oktober. Vandaag hangt in verband met de verjaardag van Koningin Maxima namelijk de nationale driekleur met wimpel al uit…

17 mei

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek. Sinds 2003 worden in steeds meer landen activiteiten georganiseerd voor seksuele en gender diversiteit.
Op de Nederlandse website IDAHOT.nl is in de agenda terug te vinden welke activiteiten er vandaag en de rest van deze week nog zijn in jouw buurt.

Gerelateerd bericht