IDAHO verklaring

Tijdens een bijeenkomst van het ministerie van OCW op 17 mei ondertekenden 33 landelijke organisaties en overheden de zogenaamde IDAHO verklaring. Daarmee verbinden zij zich aan actie tegen homofobie, transfobie en bifobie. Stichting School & Veiligheid was één van de landelijke organisaties die de verklaring ondertekende. De bijeenkomst werd gevolgd door de feestelijke uitreiking van de tweejaarlijkse LHBT innovatieprijs. Tijdens beide bijeenkomsten benadrukte minister Jet Bussemaker dat zij ervoor gaat zorgen dat lerarenopleidingen hun aankomende docenten beter in staat stellen om met seksuele diversiteit te kunnen omgaan.

IDAHO

De internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie (IDAHO) is ingegeven door het feit dat op 17 mei 1990 homoseksualiteit werd geschrapt van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Jaarlijks besteedt het ministerie van OCW aan deze dag aandacht en stimuleert zij organisaties en gemeenten om hieraan mee te werken. Tijdens de week worden tal van activiteiten georganiseerd die de sociale onwenselijkheid van homodiscriminatie zichtbaar maken.

idaho statement
De IDAHO verklaring

Zorg voor emancipatie

Tijdens de bijeenkomst gaf de minister aan dat goede zorg voor emancipatie begint bij het onderwijs en dat zij daaraan nog beter wil bijdragen. Ze benadrukte dat ze ervoor gaat zorgen dat de lerarenopleidingen aankomende docenten gaan toerusten om met het thema in de klas te kunnen omgaan. Al eerder zei de minister dat maatschappelijke organisaties verantwoordelijkheid moeten nemen om de homo-emancipatie binnen de eigen achterban te stimuleren.

LHBT innovatieprijs

De LHBT innovatieprijs ging naar Gelijk=Gelijk, een peer education methode van Diversion, waarbij een moslim, een jood en een LHBT’er basisschoolklassen voorlichten over discriminatie. U vindt deze methode in de kennisbank van Stichting School & Veiligheid.

Bron: Stichting School & Veiligheid

Gerelateerd bericht