Al 30 jaar geen ziekte meer…

Sinds 2005 wordt op 17 mei IDAHOT gevierd. De laatste jaren in meer dan 130 landen. De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Dat is komende zondag 30 jaar geleden. Dat klinkt lang geleden als je zelf nog jong bent, maar het is voor heel veel lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen nauwelijks voor stellen dat het nog maar 30 jaar geleden is. Tot die tijd stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

Bijspijkeren
We kwamen in een oude, maar destijds in veel huishoudens aanwezige ‘handige’ pocketuitvoering van de Medische Encyclopedie (1961, 2e druk) van uitgeverij Elsevier een definitie tegen waar homoseksualiteit als ‘ziekelijke geslachtsdrift‘ werd omschreven. Dat bedrijf heeft overigens sinds 2013 een eigen Pride netwerk, dus tijden veranderen.
Tijd voor een klein feestje? Misschien wel. Maar IDAHOT is nog steeds nodig, omdat nog steeds veel artsen hun medische kennis sinds 1990 niet hebben bijgespijkerd en veel politici (ook in ons land!) nog denken dat het 1961 is…

Bron: wikipedia

Gerelateerd bericht