IDAHOT 2019 – veel activiteiten!

Op 17 mei is het IDAHOT – de Internationale Dag tegen Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie. Met o.a. de hashtags #IDAHOT, #IDAHOT2019 en #IDAHOTnl zijn berichten en foto’s te zien van de vele activiteiten die in ons land en wereldwijd op en rond 17 mei plaatsvinden.

In de agenda op deze website is terug te vinden welke activiteiten er deze week nog zijn in jouw buurt. Hieronder ook een greep uit het aanbod.

HAARLEM – Uitreiking Jos Brink Prijzen

De genomineerden voor de Jos Brink Oeuvreprijs zijn: Dolly Bellefleur, Paul Haenen en Joke Swiebel. Voor de Jos Brink Innovatieprijs zijn Jessie Maya, Bowi Jong en Miranda Terpstra genomineerd. Op zondag 19 mei worden de winnaars van de Jos Brink Prijzen bekendgemaakt door minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) in de Haarlemse schouwburg.

AMSTERDAM – IDAHOT-wake

Jaarlijkse IDAHOT-wake op zondag 19 mei – Oude Kerk (Oudekerksplein 23) – aanvang: 18.00 uur.
AMSTERDAM – IDAHOTIQZ Show

Na het daverende succes in 2016 presenteert een kleurrijke groep van enthousiaste variété artiesten onder aanvoering van de gevierde Luna Lunettes vanwege IDAHOT wederom een gevarieerde veelkleurige muzikale IDAHOTIQZ Show op 17 mei 2019. Rode draad is de samenwerking tussen de verschillende subculturen uit de LHBTIQ-Z community.

DEN BOSCH – LHBTI-ers en Veiligheid

Het gevoel van veiligheid binnen de LHBTI-gemeenschap is nog steeds een belangrijk punt van aandacht. Daarom organiseert COC Noordoost Brabant daarover op vrijdag 17 mei een IDAHOT-themabijeenkomst in De Muzerije (Hinthamerstraat 74) – inloop van 19.00 uur.

DEN HAAG – Mini-symposium

Vrijdag 17 mei 2019 organiseert COC Haaglanden het minisymposium Justice and Protection for All, samen met JuBi Yourself, het LHBT+ netwerk van de ministeries van Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Het minisymposium vindt plaats op ROC Mondriaan, Aspasialaan 19, 2493WN Den Haag. Dit symposium is bedoeld voor LHBTI’s en alle anderen die zich op de hoogte willen stellen van de gang van zaken rond het recht op seksuele diversiteit en bescherming tegen discriminatie en hierover ervaringen uit willen wisselen.

EINDHOVEN – Knuffel voor de Liefde

COC Eindhover nodigt jullie uit om op vrijdag 17 mei tussen 15.00-18.00 uur naar het 18 Septemberplein te komen voor een ‘knuffel voor de liefde’.

ENSCHEDE – D’RAN-festival

Tijdens het D’RAN-festival stelt COC Twente/Achterhoek bezoekers in de gelegenheid om de eigen acceptatie van seksuele en genderdiversiteit te onderzoeken. Ook is er de mogelijkheid om daarover in gesprek te gaan met COC-vrijwilligers. Het D’RAN-festival wordt op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei gehouden in Roombeek in Enschede en is gratis toegankelijk.

ROTTERDAM – Kick off Rotterdam Pride

De Pride in de grootste havenstad van Europa is pas in de laatste week van september, maar op IDAHOT is de aftrap en de onthulling van het thema van Rotterdam Pride 2019. Een samenwerkingsverband van 6 Rotterdamse organisaties biedt vanaf 13.00 uur een interessant programma in de Bibliotheek Rotterdam met o.a. interactieve kennislabs en inspirerende keynote sprekers en vanaf 19.00 uur een cultureel programma en spetterende Afterparty in Theater Rotterdam. Zie HIER voor meer informatie.

UTRECHT – Walk of Love

Zaterdag 18 mei organiseren COC Midden-Nederland en Midzomergracht Festival voor de vierde keer de kleurrijke en liefdevolle Walk of Love door het centrum van Utrecht. Dit jaar met een nieuwe route die start op het Jaarbeursplein voor het Beatrix theater en eindigt op het Domplein. De tocht start, met een regenboogvlag van 25 meter lang, om 13.00 uur en ook wethouder Linda Voortman loopt dit jaar mee.

 

17 mei

Op 17 mei 1990 schrapte de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als geestesziekte te boek. Sinds 2003 wordt naar aanleiding daarvan IDAHOT gehouden en worden in steeds meer landen activiteiten georganiseerd tegen LHBTI-fobie en voor seksuele en genderdiversiteit.

Gerelateerd bericht