IDAHOT 2016 over de hele wereld

Op 17 mei aanstaande (en de dagen er om heen) vinden behalve in ons land over de hele wereld activiteiten plaats in het kader van IDAHOT. Hieronder een kleine greep daaruit.

Chili

Op initiatief van MOVILH, de Chileense zusterorganisatie van het COC, zal de president Michelle Bachelet het presidentieel paleis laten oplichten in de kleuren van de regenboog. Bovendien hijsen zeker 8 Chileense ambassades, 36 gemeenten en 18 gouvernementele organisaties de regenboogvlag.

Hongarije

In Boedapest treffen performance kunstenaars en LGBT-activisten elkaar weer voor de Kézfogó Flashmob. Met dit evenement, dat in 2015 honderden jongeren trok, wil men de aandacht vestigen op problemen waarmee LGBT’s, en met name jongeren, in Hongarije mee kampen

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten organiseert Human Rights First een IDAHOT-receptie met Randy Berry, de speciale gezant van de president Obama voor de LHBTI-mensenrechten, in het bijzijn van activisten uit o.a. Jamaica en Oekraïne. Ook in de VS zal de organisatie Human Rights Campaign hun Global Business Coalition lanceren. Dat is een initiatief waarbij bedrijven worden opgeroepen actief en inclusief personeelsbeleid te voeren. 

Israël

De Israëlische LHBT-organisatie Hoshen houdt op 17 mei in Tel Aviv haar jaarlijkse awardsceremonie. Op het evenement worden activisten geëerd voor hun inzet voor hun strijd tegen discriminatie.

Zwitserland

IDAHOT Suisse organiseert on negen verschillende locaties, waaronder Zürich, Bern en Basel verschillende evenementen om homofobie, transfobie en bifobie in lokale gemeenschappen aan de kaak te stellen.

Albanië

In de Albanese hoofdstad wordt voor de 5e keer Tirana Gay (P) Ride georganiseerd. Er zijn screenings van “Skandal”, de eerste feature-length documentaire over de LGBTI beweging in Albanië. Tijdens een gala diner wordt geld ingezameld voor een opvangcentrum voor LHBTI zwerfjongeren. En in de belangrijkste straten van Tirana worden tijdens 17 mei worden de bordjes opgehangen met poëzie en gedichten van Albanese LGBTI-jongeren in het kader van een stedelijke poëziefestival.

Libanon

De Libanese LHBT-groep Helem organiseert vanaf 12 mei o.a. filmvoorstellingen en een paneldiscussie over zichtbaarheid in de Libanese media. Proud Libanon organiseert voor de 3e achtereenvolgende jaar een hele dag met activiteiten, waaronder een prijsuitreiking, debatten en optredens.

Grindr

Ter ondersteuning van IDAHOT zal de dating app Grindr haar gebruikers in meerdere talen uitnodigen om deel te nemen met evenementen en acties online.

#IDAHOT2016

Je kunt via social media als Facebook, Twitter en Instagram alle acties volgens via #IDAHOT2016 – de meeste landen gebruiken dezelfde hashtag.

Lees het volledige Engelstalige bericht op dayagainsthomophobia.org

 

Bron: International IDAHOT Committee