Transfobie
Trans•fo•bie (zelfstandig naamwoord) is de angst voor transgender mensen en -onderwerpen, en het vijandige of discriminerende gedrag dat uit dit gevoel voorkomt. Transfobie uit zich bijvoorbeeld in het uitsluiten van transgender personen op de werkvloer, het bewust verkeerd aanspreken van iemand (zoals ‘meneer’ in plaats van ‘mevrouw’), het weigeren van iemand bij het toilet waar die zich thuisvoelt, en in fysiek geweld zoals mishandeling, verkrachting en moord.
Oorzaken
Transfoob gedrag komt voort uit de vooronderstelling dat ieders geslacht bij de geboorte vaststaat, dat geslacht een puur biologische kwestie is en dat men de eigen genderidentiteit niet zelf mag bepalen. Deze opvattingen zijn wijdverspreid en in veel landen ook in wetten vertaald, of religieus onderbouwd. Transfobie wordt soms ook psychologisch uitgelegd als de angst om zelf geen ‘echte’ man of vrouw te zijn of niet voor 100% hetero, homo of lesbisch te zijn. Transfobie is net als homofobie, lesbofobie, bifobie en interseksefobie
aangeleerd.
Transgender Day of Remembrance
Jaarlijks herdenken we in de week van 20 november de honderden transgender personen die dat jaar door geweld om het leven zijn gekomen. Met de Transgender Gedenkdag, of Transgender Day of Remembrance, vragen we aandacht voor transfobie en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden. De gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, maar wordt nu wereldwijd door talloze initiatieven georganiseerd. Tijdens de herdenking wordt een lijst met de namen van alle slachtoffers uit de afgelopen twaalf maanden voorgelezen.
Transgender Day of Visibility
Sinds 2009 wordt deze dag georganiseerd om de transgender gemeenschap zichtbaar te maken en trots te laten zijn.
Geweld in Nederland
Ook in Nederland krijgen transgender personen veel te maken met geweld, zo bleek uit onderzoek van Transgender Netwerk Nederland. Trans mensen voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld, ze worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en ze zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.
Meer lezen over transgender onderwerpen:
Bron: Wikipedia, TNN, COC Nederland