Homofobie
Ho•mo•fo•bie (zelfstandig naamwoord) is afkomstig van de afkorting homo voor “homoseksueel” en fobie, “vrees, angst”; beide woorden komen van het Grieks) betekent letterlijk: angst voor homoseksualiteit. Het woord is in de twintigste eeuw gevormd, echter met als betekenis: een haat voor of afkeer van homoseksuelen en homoseksualiteit. Het meer relevante woord homohaat wordt ook gebruikt voor dit fenomeen.
Vele verdedigers van mensenrechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgender en intersekse personen (LHBTI’s) gebruiken de term “homofobie” om uitingen of gedragingen te beschrijven die gemotiveerd zijn door verzet tegen de belangen van LHBTI’s. Het kan daarbij gaan om uiteenlopende manifestaties, variërend van minachtende opmerkingen, roddel en het belachelijk maken van homoseksuele personen tot sterkere verbale of fysieke agressie.
Oorzaak
Wat er dan ten grondslag ligt aan dit afwijzen van homoseksualiteit is voor discussie vatbaar. Een aantal mogelijkheden zijn geopperd:
- De angst om zelf homoseksueel te worden.
- Zelf onterecht voor homoseksueel worden aangezien.
- Onzekerheid omtrent de eigen (seksuele) identiteit.
- Onbegrip voor alles wat anders is, resulterend in afwijzing ervan.
- Afgunst tegenover homoseksuelen (al is moeilijk te preciseren waarop die afgunst dan gebaseerd is).
- Homoseksualiteit niet normaal vinden, of strijdig met het rollenpatroon.
Discriminatie
Het begrip homofobie wordt vaak als parallel aan racisme of seksisme gebruikt. Indien de houding zich manifesteert in uitingen of in gedragingen, is dan ook van discriminatie sprake: homoseksuele mensen worden dan immers benadeeld op grond van het feit dat zij tot een bepaalde groep behoren. Men kan hier denken aan:
- Het pesten van of geweld gebruiken tegen LHBTI’s;
- Ontslagen worden wegens ‘uit de kast’ komen of gepasseerd worden bij promoties of niet meer uitgenodigd worden op vergaderingen en bedrijfsuitjes;
- Wettelijke strafbaarstelling van homoseksueel gedrag, soms zelfs met de doodstraf;
- Een weigering van een ambtenaar of gemeente om homokoppels in het echt te verbinden;
- Juridische en fiscale faciliteiten, waar heterokoppels wel aanspraak op kunnen maken, niet toekennen aan koppels van hetzelfde geslacht;
- Wegens te openlijke homoseksualiteit uit de familiekring of kerk worden verstoten, of middels sociale druk uit de omgeving min of meer gedwongen worden tot een heteroseksueel huwelijk.
Onderzoek
De term homofobie kent inmiddels een uitgebreide onderzoeksgeschiedenis in de sociale wetenschappen. Het onderzoek richt zich op de afkeer van homoseksualiteit, maar ook op het gedrag dat uit die afkeer voortvloeit. Homofobie komt alleen bij de menselijke soort voor. Homoseksueel gedrag is gevonden in meer dan 1.500 diersoorten.
Bron: Wikipedia, COC Nederland