Doe je mee aan IDAHOT? Samen zorgen we voor zichtbaarheid! Via deze website en via de twitter- en facebookpagina helpen we je graag met inspiratie en materialen.
Boodschap
Dit jaar vieren we IDAHOT met een selfie van iedereens favoriete familie. De centrale boodschap: of je nu homoseksueel, lesbienne, biseksueel, transgender, intersekse, hetero of in dubio bent, iedereen heeft familie. En of het nu je biologische, praktische of zelfgekozen familie is: bij je favoriete familie mag je zijn wie je bent: jezelf. Om dit te vieren, gaan we op zoek naar de mooiste familieportretten. Meedoen is simpel: deel een #jezelfie van je gezin, je sportteam, vakantievrienden, kookclub, etc. Het motto: jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?
Download jezelfie
Je kunt gewoon een #selfie maken en daarbij de #jezelfie gebruiken, ook kun je onze doe-het-jezelfie downloaden. Meedoen is dan helemaal simpel: een kwestie van printen, vouwen, poseren, fotograferen en delen met #jezelfie en #idahot2017!
Logo
Als je een activiteit gaat organiseren in het kader van IDAHOT, maak dan gebruik van het logo. Het logo is beschikbaar in verschillende formaten en te downloaden in de rechterkolom.
Flyer en poster
We werken nu aan een flyer en poster die je als PDF kunt downloaden en afdrukken. Binnenkort online! Voor nu kun je zelf een poster maken en afdrukken met de huisstijlmiddelen die we beschikbaar hebben. En ter inspiratie die van vorig jaar:
#IDAHOT2017
Op social media worden in het kader van IDAHOT in ons land de hashtags #IDAHOT2017 en #jezelfie gebruikt. Ben je actief op social media, gebruik dan deze hashtags als je iets wilt melden tegen LHBTI-discriminatie en voor diversiteit.
Voorbeeldbericht
Wil je een persbericht uitdoen over jouw activiteit? Of zoek je inspiratie? Onder de knop ‘nieuws’ vind je onze IDAHOT persberichten en hieronder vind je een conceptbericht voor een activiteit in het kader van IDAHOT.
[Naam van de activiteit]
IDAHOT2017 in teken van familie #IDAHOT2017 #jezelfie
-(concept) Persbericht, datum – Op 17 mei wordt wereldwijd in ruim 130 landen IDAHOT gevierd. Dit jaar staat in het teken van familie. Iedereen heeft familie; of je nu homoseksueel, lesbienne, biseksueel, transgender, intersekse, hetero of in dubio bent. En of het nu je biologische, praktische of zelfgekozen familie is: bij je favoriete familie mag je zijn wie je bent: jezelf. Om dit te vieren, deelt heel Nederland via social media een #jezelfie van zijn of haar gezin, sportteam, vakantievrienden, kookclub, en nog veel meer. Het motto: jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook? In [plaats] organiseert [naam] met IDAHOT [naam activiteit].
[Korte toelichting activiteit]
Achtergrond
Met IDAHOT vieren we de eerste, internationale erkenning van seksuele diversiteit: op 17 mei 1990 door de World Health Organisation. In Nederland vieren we IDAHOT2017 met diverse activiteiten van 13-21 mei. IDAHOT staat voor de internationale dag tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie. Wereldwijd hebben 81 landen homoseksualiteit strafbaar gesteld. Dit betekent dat 40% van de wereldbevolking, ruim 2,8 miljard mensen, niet vrij is in hun partnerkeuze. Miljoenen homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (hlbti’s) leven in angst. Met IDAHOT2017 vieren we zowel de positieve bijdrage van families aan het welzijn van lhbti’s als de bestaande diversiteit in families: van regenboogfamilie tot biologische familie: liefde en verwantschap maken mensen familie; ofwel: love makes a family.
Ook in Nederland (aanvullen met info uit SCP rapport)
Wereldwijd is nog veel te winnen, en ook in Nederland: ondanks een steeds positievere houding ten opzichte van homo’s en lesbiennes – zo vindt ruim 9 op de 10 Nederlanders dat zij het recht hebben om te leven zoals ze dat zelf willen, hebben LHBT’s gemiddeld twee keer vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders. Ook ervaren biseksuelen op het werk tot twee keer vaker problemen ten opzichte van hun hetero collega’s en is de acceptatie van transgenders in Nederland beduidend minder dan van LHB’s, zo blijkt onder andere uit het recent verschenen SCP rapport (2016).
[Meer informatie en contactgegevens]