Bifobie
Bi•fo•bie (zelfstandig naamwoord)… Negatieve houdingen tegenover mensen met bi+ gevoelens en ervaringen zijn breed verspreid in onze samenleving. Het idee dat mensen romantisch en/of seksueel op meer dan één geslacht of gender kunnen vallen is voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Dit komt door de monoseksuele norm, de maatschappelijke norm dat je je moet beperken tot hetero, homo of lesbisch.
Onder de radar
Mensen met bi+ gevoelens en ervaringen bestaan in vele vormen en maten. Sommigen noemen zich bi, anderen noemen zich pan, weer anderen noemen zich queer of fluïde. Voor veel mensen met bi+ gevoelens en ervaringen geldt dat ze zich niet benoemen of het benoemen van hun identiteit laten afhangen van de sociale omgeving waar ze zich op dat moment in bevinden.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de beste vrienden en partners van mensen met bi+ gevoelens en ervaringen vaak wel op de hoogte zijn van de oriëntatie van hun vriend of partner, maar dat mensen met bi+ gevoelens en ervaringen geen drang voelen om naar familie, collega’s, medestudenten, buren of wie dan ook ‘uit de kast’ te komen. Een rituele ‘coming-out’ wordt door veel mensen met bi+ gevoelens en ervaringen niet als vanzelfsprekend gezien. Het gevoel je te moeten verantwoorden voor wie je bent, te intieme vragen en geen zin in confrontatie met absurde vooroordelen en seksueel ontoelaatbaar gedrag maken zo’n rituele ‘coming-out’ niet echt aantrekkelijk.
Onzichtbaarheid zorgt er voor dat de naar schatting 1 miljoen Nederlanders met bi+ gevoelens en ervaringen moeilijker tot hun recht komen in sociale situaties en algemeen maatschappelijk verkeer.
Dubbel Stigma
Mensen met bi+ gevoelens en ervaringen hebben in principe te maken met een dubbel stigma. Ze zijn niet hetero en ze zijn niet monoseksueel. Daarnaast kun je niet spreken van dé mens met bi+ gevoelens en ervaringen. Dit vraagt in zekere zin een andere aanpak en aanvliegroute in de emancipatie van mensen met bi+ gevoelens en ervaringen dan de emancipatie van homo mannen en lesbische vrouwen.
Doe niet moeilijk over Bi+
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat steun uit de omgeving een positieve uitkomst heeft op de mentale gezondheid van mensen met bi+ gevoelens en ervaringen. De weerbaarheid van mensen met bi+ gevoelens en ervaringen krijgt elke keer een opkikker als hun omgeving het voor hun oriëntatie opneemt. Het verminderd daarnaast geïnternaliseerde bifobie van mensen met bi+ gevoelens en ervaringen zelf.
Tips voor monoseksuele mensen
Ben jezelf monoseksueel (hetero, homo of lesbisch), doe jezelf, je vrienden en partners een lol en maak ruimte voor mensen met bi+ gevoelens en ervaringen. Wees zelfverzekerd over je eigen oriëntatie, maar zet je eigen vooroordelen over bi+ overboord. Betrap je jezelf of iemand in je omgeving op bifobie, zeg er dan wat van.
Heb je een relatie met iemand die bi+ is, wees dan niet te angstig of te egoïstisch. Blijf communiceren over je verlangens en verwachtingen (goeie tip voor iedereen in een relatie).
Samen werken we aan een bi+ inclusieve samenleving!
Meer lezen over bi+? Ga naar biplus.nl
Andere Engelstalige informatie:
- Bi Visibility Day – September 23
Web portal for the day - Bi.org
A web portal for the bisexual community - Soc.bi
The internet’s open forum on bisexuality since 1991 - Bi Media
Bisexual news and opinions - Bisexual Index
Resources for the UK bisexual community - Bi Community News
Bi community news source, based in the UK, since 1995 - Wipe Out Biphobia
Facebook-based campaign to wipe out biphobia - The Bisexuality Report (2012)
A first of its kind report which considers bisexual inclusion and equality issues - Re:searching for LGBTQ Health
A Canadian study exploring different aspects of biphobia, from 2011
Bron: Bi+ Nederland