LHBTI-vluchtelingen
Pas recent is er internationaal aandacht voor de noodzaak om LHBTI te beschermen die gedwongen worden om hun land te ontvluchten. Bescherming is vooral van belang voor vluchtelingen en asielzoekers uit landen waar de overheid LHBTI’s niet beschermt, discriminatie en geweld aanwakkert of hen actief vervolgt.
Op vele plaatsen in de wereld worden mensenrechten afgenomen van LHBTI. De vrijheid om te vergaderen, vrijheid van meningsuiting, vrijheid om je te organiseren, juridische bescherming te zoeken of gewoonweg te leven. Toenemende onvrijheid en onveiligheid voor LHBTI’s creëert LHBTI-vluchtelingen. Het is noodzaak hen op internationaal niveau een stem te geven en bescherming te bieden. 17 mei kan ook aangegrepen worden om hier aandacht op te vestigen en actie te voeren.
Redenen voor actie:
LHBTI-vluchtelingen ervaren dubbele discriminatie
In 76 landen is homoseksualiteit strafbaar of is het onmogelijk om transgender te zijn. Lees hier het onderzoek van TNN over transgender vluchtelingen. In veel landen, inclusief landen waar LHBTI personen naar toe vluchten, is het onveilig om voor je geaardheid https://www.google.com/url?q=https://www.transgendernetwerk.nl/publicaties/transcript-from-the-margins/&sa=D&source=editors&ust=1652098763231526&usg=AOvVaw2HqpMI8zZy5YC5DxRPTgInof gender uit te komen of zelfs om je publiekelijk over de mensenrechtensituatie van LHBTI’ers uit te laten. In landen is het bestaan voor LHBTI personen onzeker en gevaarlijk omdat onder de bevolking stigma’s en stereotypering worden aangewakkerd en autoriteiten dreigen met vervolging. In de zogenaamde ‘veilige’ landen waar ze hun toevlucht zoeken, zijn LHBTI’ers vaak niet zeker van een eerlijke behandeling van hun asielaanvraag.
De mate van acceptatie, normen en waarden, erkenning van LHBTI-rechten in het land zijn van grote invloed en verschillen van land tot land.
De vluchtroute voor LHBTI moet verkort en veiliger worden
Hieronder vind je een overzicht van de problemen die LHBTI-asielzoekers ervaren tijdens gedwongen migratie:
- LHBTI personen ervaren discriminatie en isolatie van vrienden en familie in de doorgangslanden waar ze verblijven of in asiel- of vestiginglanden waar ze hun nieuwe leven beginnen.
- In de toevluchtslanden worden asielaanvragen van LHBTI’ers vaak niet zorgvuldig afgehandeld. Medewerkers van immigratiediensten zijn niet getraind om sensitief te zijn jegens seksuele minderheden. Dat heeft gevolgen voor de beoordeling van de geloofwaardigheid van de asielaanvraag. Dit komt het meeste voor in situaties waarin conservatieve gendernormen heersen, waar LHBTI niet aan kunnen voldoen en daarop worden zij aangevallen
- Om die reden is de kans groter dat LHBTI personen hun asielaanvraag afgewezen zien worden en geen juridische bescherming krijgen. Ze verblijven langer in vreemdelingendetentie in een homovijandige omgeving. Bovendien maken ze dus grotere kans om terug gestuurd te worden naar het land waar ze gevaar liepen.
- In vluchtelingenkampen – of erger detentiecentra – worden LHBTI’ers vaker geconfronteerd met homofobie die net zo bedreigend is als in hun eigen land. In die omstandigheden hebben ze slechter toegang tot medische en sociale hulpverlening, omdat ze geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen. Dit blijkt juist een belangrijke voorwaarde voor alle vluchtelingen om te overleven in het nieuwe land.
- Een klein aantal gelukkigen die international bescherming krijgt en zich kan vestigingen in veilige landen wordt ook daar dagelijks geconfronteerd met uitdagingen. Gezinshereniging met hun partner is veelal uitgesloten en ook in hun nieuwe land komt homofobie voor.
- De laatste jaren is ondermeer door het onderzoek van Deloitte en het onderzoek Pink Solutions van COC Nederland duidelijk geworden dat LHBT-asielzoekers in een moelijke positie zitten.
Er is nog veel om voor te vechten
Er zijn grote regionale verschillen in de wereld. Waar sommige landen vooruitgang boeken op het gebied van mensenrechten voor LHBTI, handhaven andere landen antihomowetten, maken ze zwaarder of voeren nieuwe in. Een groot aantal mensenrechtenorganisaties in de wereld zet zich in voor mensenrechten van LHBTI en lobbyen op internationaal en nationaal niveau. De bekendste in ons land zijn COC Nederland (actief in 40 landen en bij de Verenigde Naties), Amnesty International en Human Rights Watch.
En op plaatselijk niveau zijn er gelukkig LHBTI(-vriendelijke) organisaties en -gemeenschappen die LHBTI-vluchtelingen wel welkom heten en begeleiden bij het opbouwen van een leven in hun nieuwe land.