Museumbezoek of rondleiding?

Activiteit:
Groepsrondleiding bij een culturele instelling met een roze tintje.

Duur:
2-3 uur

Doel:
Ontmoetingsmogelijkheid met LHBTI-doelgroep.

Doelgroep:
Het is naast ontmoetingsmogelijkheid ook een mediamoment waarbij de lokale media uitgenodigd wordt om over IDAHOT te schrijven.

Voorbereidingen:
*Afspraak maken met culturele instellingen over mogelijkheden (denk ook aan online kaartverkoop, korting).
*Activiteit onder de aandacht brengen bij eigen achterban via website, nieuwsbrief, social media, COC Nederland, aanmelden bij agenda@idahot.nl
*Persbericht opstellen en versturen.

Kosten:
Deelnemers betalen hun eigen toegangskaartje en voor de eventuele rondleiding.

Inspiratie:
COC Amsterdam organiseerde op 11 oktober 2014 exclusief voor haar leden een Roze Rondleiding door het Rijksmuseum. Aan de hand van een aantal kunstwerken, een wandeling van de 16de tot en met de 20steeeuw, van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek  vertelde de rondleider meer over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland.

Ook leuk: de Amsterdamse dierentuin Artis verzorgt regelmatig rondleidingen door het Roze Dierenrijk. Wist je dat de mens maar één van de 1.300 diersoorten is waar homoseksualiteit bij voor komt?

Filmavond?

Activiteit:
Vertoning van een film of documentaire met een LHBT-thema. Tip: pas het thema aan aan de doelgroep. Veel roze films zijn vooral homomannenfilms en minder interessant voor vrouwen, biseksuelen of transgenders. Een film als out and about past goed bij het thema van dit jaar: families.

Duur:
1,5 uur

Doel:
LHBTI-zichtbaarheid en vergroten van de bekendheid van IDAHOT.

Doelgroep:
Naast mensen die graag naar de film gaan is het ook een mediamoment, een moment om lokale media uit te nodigen over IDAHOT te schrijven.

Voorbereidingen:
*Afspraak maken filmhuis. Doe dit op tijd, zodat je in hun filmprogrammering past!
*Activiteit onder de aandacht brengen bij eigen achterban via website, nieuwsbrief, social media, bij COC Nederland en via de agenda: agenda@idahot.nl
*Nodig eventueel ook een wethouder uit.
*Persbericht opstellen en versturen.

Tip: Heet voor aanvang van de film iedereen in de zaal welkom en geef een korte introductie op de film. Als het een Nederlandse productie is, of gaat over een thema, is het leuk om gastsprekers uit te nodigen met de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. Regel in dat geval een paar krukken, microfoons, podiumlicht. Een beetje filmhuis heeft dit zelf in huis. Regel in dat geval ook wat catering.

Kosten:
Bij vertoning buiten de privésfeer moeten filmrechten worden betaald. Even een DVD’tje huren om die te vertonen is illegaal en er staan hoge boetes op! Een film huren is niet eens zo heel erg duur (300-400 euro), maar als je het zelf doet, moet je ook de faciliteiten (scherm, etc., stoelen) hebben. Het is handiger om afspraken te maken met een filmhuis en hen ook het risico mee te laten dragen voor onbezette stoelen. Vraag in ruil voor een bijdrage in de kosten bijvoorbeeld om een gereduceerd tarief of gratis drankje.

Inspiratie:

Ter gelegenheid van Coming Out Dag 2014 vertoonde COC Deventer de film ‘Pride’. Het COC werkt al samen met het filmhuis in Deventer, maar in het kader van Coming Out Dag gold een gereduceerde entreeprijs en kon meer ruchtbaarheid worden gegeven aan de filmavond, met meer terugkerende bezoekers voor de reguliere filmavonden als gevolg. 

Tijdens IDAHOT2016 organiseerde Human Rights in the Picture een filmscreening van Out and About, met een gesprek na afloop met de maker, Koen Suidgeest en een aantal hoofdrolspelers in de film.