Nederland steunt Europees LHBT-moslimnetwerk

Nieuws van het IDAHO Forum in Kopenhagen: Minister Bussemaker gaat een nieuw netwerk ondersteunen van Europese islamitische LHBT-organisaties, het European Queer Muslim Network. Initiatiefnemer van dit netwerk is de Nederlandse organisatie Maruf, een expertise- en kenniscentrum over islam en seksuele diversiteit.

Binnen het nieuwe netwerk gaan acht islamitische LHBT-organisaties uit verschillende Europese landen samenwerken om seksuele diversiteit in moslimgemeenschappen bespreekbaar te maken. Zo willen zij zorgen voor een veilige omgeving voor LHBT’s binnen deze gemeenschappen en het vergroten van de sociale acceptatie van seksuele diversiteit. Het netwerk wil laten zien dat mensenrechten en religie met elkaar samen kunnen gaan.

Minister Bussemaker: “De actuele problematiek rondom de veiligheid van LHBT-vluchtelingen laat zien dat seksuele diversiteit niet in iedere gemeenschap een vanzelfsprekendheid is. Ik steun daarom het initiatief van Maruf om een Europees netwerk op te zetten om zo de positie van de islamitische LHBT’s te verbeteren. Hiermee krijgt de emancipatie een nieuwe impuls.”

Bussemaker steunt het European Queer Muslim Network met €75.000 voor de komende twee jaar.

Het IDAHO Forum is de conferentie van ministers uit verschillende landen van de Europese Unie en wordt sinds 2013 jaarlijks georganiseerd door een ander land. Dit jaar is dat Denemarken.


Bron/foto: OCW

Gerelateerd bericht