Ja, we zijn op de goede weg. Nee, we zijn er nog niet.

Dat blijkt uit de vandaag verschenen LHBT-monitor van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Dun laagje tolerantie

Een derde van de bevolking (32%) vindt zoenende mannen aanstootgevend, een kwart (23%) vindt zoenende vrouwen aanstootgevend. Slechts 12 % vindt zoenende hetero’s aanstootgevend. Ook heeft 23% van de bevolking er meer moeite mee om een homopaar hand in hand te zien lopen dan een heteropaar. “Het laagje tolerantie is  dunner dan het lijkt”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het SCP-rapport. “Zolang LHBT’s klappen krijgen omdat ze hand in hand lopen is er nog veel om voor te vechten.”

Geweld

2016_8_LHBT_monitor.inddUit het SCP-rapport blijkt onder meer dat LHBT’s in het afgelopen jaar vaker te maken kregen met geweld dan hetero’s. Zo kreeg 3,8 procent één keer te maken met geweld, tegen 2,4 procent bij hetero’s. Bij 1,9 procent van de LHBT’s was dat zelfs meerdere keren per jaar, tegen 0,9 procent bij hetero’s. Aangezien er in Nederland ongeveer een miljoen LHBT’s zijn, gaat het om tienduizenden slachtoffers.

Transgenders en biseksuelen

Wat vindt de gemiddelde Nederlander van een Transgender?
51% is positief.
25% vindt dat er iets mis is met deze mensen.
10% is heel negatief

Biseksuelen worden op het werk twee keer zo vaak geïntimideerd dan hetero’s (30% vs. 15%) en hebben ook bijna twee keer zo vaak burn-out klachten (22% vs. 12%). Je kunt je voorstellen wat voor impact homo, bi en transfobie heeft op het persoonlijke leven van mensen.

Zet je in voor LHBTI-emancipatie

IDAHOT gaat precies over deze zaken. Gelukkig zetten veel mensen zich in voor de LHBTI-emancipatie (op wat voor manier dan ook) en diversiteit –  speciaal rondom IDAHOT en alle andere dagen van het jaar. Doe jij ook mee?

Gerelateerd bericht